Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Φτωχαίνει και η Coca-Cola;

Φτωχαίνει και η Coca-Cola;

Η Coca-Cola 3E αντιμετωπίζει τα λογιστικά της βιβλία σαν ρομαντική νουβέλα με απογοητευτικό τέλος. Μην φανταστείτε ότι καταρρέει! Απλώς η ηρωίδα στο τέλος του έργου δεν πάει ταξίδι του μέλιτος με το ιδιωτικό της αεροπλάνο αλλά με υπερωκεάνιο. Αναλυτές: Για την πτώση στα στοιχεία φταίει πολύ η ζάχαρη. Μήπως να βάλουν παντεσπάνι;

Για το πρώτο τρίμηνο του 2011  οι ζημίες είναι ύψους 8,9 εκατ. Ευρώ. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι τα στοιχεία, απογοήτευσαν εγχώριους και ξένους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν κάτι καλύτερο από την εταιρεία - «κολοσσό»..

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 8,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 25,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ενώ αρνητικά ήταν και τα λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία υποχώρησαν κατά 66,5%, στα 17,6 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκαν οι πωλήσεις, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 3% και ανήλθαν σε 1,41 δισ. ευρώ έναντι 1,37 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα του υψηλότερου όγκου πωλήσεων σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, της αυξημένης τιμολόγησης, του καλύτερου μείγματος προϊόντων αλλά και των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στην Ελλάδα, εξαιτίας  της ύφεσης, οι πωλήσεις της 3Ε ακολούθησαν πτωτική πορεία και περιορίσθηκαν σε 120,7 εκατ. ευρώ έναντι 127 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημίες διευρύνθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία προσανατολίζεται σε άνοδο των πωλήσεών της για το επόμενο διάστημα. Ελπίζει από το ολοένα αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα. Αμέσως εξάλλου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η εταιρεία προχώρησε σε  τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Εντόπισαν το πρόβλημα στην άνοδο των πρώτων υλών (κυρίως της ζάχαρης και του PET). Αποφασίσθηκε από την εταιρεία να προχωρήσει σε αύξηση τιμών σε όσες αγορές ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση.
Παρ’ όλα αυτά οι λεγόμενες  αυξήσεις θα είναι κάτω από τα όρια του πληθωρισμού. Εξάλλου οφείλουν να γίνουν με γνώμονα τη διαφύλαξη των μεριδίων. Ό στόχος  είναι στο τριετές διάστημα που λήγει το Δεκέμβριο του 2013, οι καθαρές ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
Επιμέλεια : Ζωή Κυροπούλου
email address

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου